Pondělí, 10. října 2011

Krásné barvy svítání.Ráno zazvonil budík v 6. Michal vyskočil obhlédnout situaci. Venku nesněžilo a byla tam ještě úplná tma. Tak jsme dřímali až do 7. Pak už jsme se začali rychle ve stísněném prostoru oblékat, balit a vařit ranní čaj. Na pobřeží Rogenu bylo vidět nádherné svítání, skoro jasná obloha a fantaskní oranžovou září zalité zasněžené vrcholky okolních hor.

Dofoukali jsme lodě a rychle vyrazili na vodu, než přijde slibované špatné počasí. Obloha byla zatím modrá a voda klidná jako zrcadlo. Menší jezera jsme přejížděli zvlášť, Michal v Pálavě. Počasí bylo nádherné, sluníčko svítilo a my jsme si cestu úžasně užívali. Dvě prudší místa jsme propádlovali proti proudu (s jedním menším zadrhnutím pod mostkem), několik kratších přenášení jsme v pohodě zvládli, protože po zmrzlém svěhu šly lodě lehce táhnout. Úžasný zážitek bylo projíždění několika zamrzlých úseků, kdy jsme lodí rozbíjeli led a pádla nořili do ledové tříště.

Probíjíme se ledem.Na první velké jezero k nám přisedl Michal do Scouta a Pálavu jsme vlekli za sebou. Po dlouhém přenášení, které bylo opět díky sněhu relativně jednoduché, jel opět sólo, protože počasí vydrželo navzdory předpovědi krásné, snad coby odměna za předchozí utrápený den. Teplé slunce, výhledy na vzdálené vrcholy pokryté sněhem, krásná jezera a ostrůvky, velké stádo sobů pijící u břehu, to vše umocňovalo úžasný dojem z celého dne.

Pohoda na palubě.K autu jsme doputovali bez obtíží. Vyfoukli a sbalili jsme lodě, nabalili se do auta a vyjeli na asi 2,5hodinový přejezd do Norska k jezeru Femund, do osady Langen. Tady jsme zase nahodili batohy na záda a už bez lodí pokračovali k asi 5 kilometrů vzdálené chatě Litjrennbua. Našli jsme ji prázdnou, ačkoliv jsme se chvíli báli, že ji s námi budou obývat dvě blonďaté slečny se psem, které jsme na začátku cesty potkali a které se za nás na chvíli pověsily.

Chata byla poměrně veliká, příliš netěsnící a těžko vytopitelná. Z mokrého dřeva se nám nakonec povedlo roztopit kamínka, rozvěsit hromadu mokrých věcí na sušení a uvařit večeři. Poté už jsme rychle vklouzli do spacáků a dlouho do noci se proměnili v čtenářský koužek.

Předchozí den  |  Následující den