Rád fotografuju. Asi nejsem příliš dobrý fotograf, ani nemám tu správnou náturu, abych si sám vyhledával zajímavé záběry a chodil za nimi. Raději si vždycky počkám, až se ta správná kompozice objeví sama od sebe a ukáže se mi. Ani nemám tu potřebnou drzost na to, abych k někomu přišel a nastrčil mu objektiv pod nos. Ale focení mě strašně baví, a to je rozhodující.

Často fotím různé sportovní akce. Jezdím na divokou vodu, hraju závodně futsal, hodně toho nachodím po horách, jak letních, tak i zimních. Doposud jsem s sebou skoro všude nosil kompaktní ultrazoom Panasonic Lumix DMC-FZ5. Dlouhou dobu jsem si s ním vystačil. Je poměrně malý, skladný, a přesto má slušnou optiku a dají se s ním pořídit pěkné snímky. Dobrý kompromis na focení na cestách. Jenže cím delší dobu jsem s ním fotil, tím víc mi začaly vadit jeho nedostatky. Nakonec mi po jednom večerním lezení ledové stěny, kdy se pořádně nepovedla ani jedna fotka, došla trpělivost a já jsem se rozhodnul, že si pořídím zrcadlovku.

Po několika týdnech strávených na různých internetových fórech volba padla na Canon EOS 1000D společně s objektivem Sigma 17–70 mm. Canon je dobře hodnocená zrcadlovka pro amatérské focení a objektiv Sigma je označovaný jako mnohem kvalitnější než základní setový objektiv. Sice nemá stabilizátor, zato má výborné makro, což je pro mě důležitý parametr. Teleobjektiv si plánuju pořídit až časem.

Jak se mi s novým foťákem bude focení dařit, budete moci vidět v dalších článcích na tomto webu.